index

"POLUAREA APEI"

Poluarea este definita ca acea schimbare a compozitiei apei care o face daunatoare pentru sanatatea oamenilor, si duce la deteriorarea florei si faunei din mediul acvatic.80%din poluarile marine provin de pe uscat, pe calea fluviilor, deversarilor de pe coasta sau din atmosfera. Principalele forme de poluare a ape in functie de sursele si natura lor sunt:

a)poluarea organica -sursa de poluare o reprezinta deversarile menajere din marile orase si o serie de industrii precum cea a celulozei si hartiei sau cea agro-alimentara. Manifestari:deversari de apa-materialele organice sunt consumate sau degradate de catre bacterii.In general materiile organice constituie un mediu favorabil de inmultire a bacteriilor si in consecinta are loc un consum mare de oxigen care determina moartea prin asfixierea pestilor.

b)poluarea toxica -sursa de poluare:sursele industriale, industria chimica, extractiva si de prelucrarea metalelor. Una din problemele importante ale acestei forme de poluare o reprezinta masurarea toxicitatii produselor.

c)poluarea bacteriana -afecteaza apa potabila. Pentru protejarea ei sunt prevazute in jurul puturilor de captare a apei potabile PERIMETRE DE PROTECTIE;ozonaria constituie cea mai buna solutie, dar este foarte costisitoare.

d)poluarea termica -o mare parte a apelor folosite in industrie sunt ape de racire care apoi se evacueaza in atmosfera in stare calda. Ca atare aceasta va degaja caldura si are ca scop urmatoarele:. .-o influenta directa asupra unor specii vegetale si animale -o activitate bacteriana mai intensa, astfel un consum mare de oxigen(in perioadele foare calde se observ pesti pe mal asfixiati)

f)poluare chimica -surse de poluare a apei sunt: „ploile acide”, ingrasamintele chimice sau organice, petrolul, diferite substante chimice deversate de inteprinderi industriale. Ploile acide duc la acidifierea apei, cu moartea organismelor acvatice, fenomen ce a primit denumirea de „moartea lacurilor”. Azotatii folositi ca ingrasaminte, spalati de apa de ploaie si dusi in apa potabila produc tulburari nervoase si anemi grave, indeosebi la copii(cianoza infantila), prin transformarea in azotati care blocheaza hemoglobina in sange.Diferite substante chimice sau organice produc inmultirea exagerata a algelor, numita „inflorirea apelor”.Acest proces duce la scaderea cantitatii de oxigen din apa(prin consumarea acestuia in procesul de descompunere a algelor ), la moartea animalelor acvatice, la inmultirea unor bacterii ce produc hidrogen sulfurat. Poluarea apei cu petrol se face mai ales in urma accidentelor petrolierelor, a curatirii acestora, dar si cu petrol din sonde.

e)poluarea biologica -prin intermediul apei potabile de irigarii din bazinele de inot, se face cu germenii ce produc febra tifoida, holera, dizentera cu chisti de protozoare.